Tips Jimat Minyak yG Dirasakan Berguna

Harga minyak petrol yG semakin melambung di pasaran dunia dan juga negara telah membimbangkan ramai pengguna kenderaan bermotor kerana akan meningkatkan kos sara hidup. Pasti ramai yG tercari-cari tips untuk penjimatan di samping mengurangkan perbelanjaan terhadap kos mengisi minyak petrol kenderaan masing-masing. Namun ada beberapa tips penjimatan yG di rasakan berguna & membantu tapi kalau di fikir secara logik macam tak membantu dan tak berguna langsung. Jum usha 6 tips yG sering di perkatakan ramai mampu membantu menjimatkan penggunaan petrol tapi bila di fikir kan ianya memburukkan keadaan.

1. Jangan hidupkan penghawa dingin
Tips yG korang selalu dengar dari mulut ke mulut tapi korang tahu ke kesahihan tips ni. Kalau korang fikir balik penghawa dingin kat pejabat..rumah ada ke gunakan minyak petrol ke.? Kalau korang rasa kan macam tu korang boleh lah berpeluh-peluh dalam kereta merasakan bahang panas terik akibat menurut tips tu. Kajian  menunjukkan penggunaan penghawa dingin tidak memberi kesan yG besar kepada petrol. Malah kipas yG berpusing tu membantu sistem elektrik kereta korang untuk mengecas kembali penggunaan nya. Jadi, jum ramai-ramai gunakan penghawa dingin kereta korang se maksimum mungkin dan membantu ke arah penipisan lapisan ozon bumi.

2. Isi petrol ketika cuaca sejuk (malam/pagi)
Isi petrol pada waktu tengah malam atau pagi kerana pada masa ini molekul petrol padat. Sama ada ini mitos atau ada kebenaran nya tak tahu la  pulak. Tapi yG pasti pada saat petrol di dalam tangki simpanan stesen petrol di mana ianya terletak di bawah tanah itu suhu nya sudah sememangnya sejuk. Tiada penjimatan langsung berlaku. Dan korang tak perlu khuatir untuk keluar pada malam hari atau pagi hari semata-mata untuk mendapatkan penjimatan petrol.

3. Meningkatkan tekanan angin pada tayar
Ada yG mengatakan meningkatkan tekanan angin pada tayar kenderaan mampu mengurangkan penggunaan petrol kerana tayar yG kurang angin akan menyebabkan penggunaan banyak kuasa pada enjin untuk menggerakkan sesuatu kenderaan itu. Tapi, tekanan angin yG terlalu tinggi akan menyebabkan kurang nya cengkaman tayar pada jalan dan mungkin menyebabkan kemalangan berlaku. Korang pilih lah jimat duit ke nyawa selamat.

4. Mengisi aditif
Mengisi bahan aditif yG ada di pasaran bersama petrol mungkin korang merasakan dapat menjimatkan penggunaan petrol. Tapi kos untuk membeli aditif di pasaran terlalu mahal dan pada hematnya korang membazir wang ringgit korang di suatu sudut semata-mata untuk menjimatkan penggunaan petrol. Berbaloi kah.

5. Menukar ganti penapis udara (air-filter)
Melakukan servis berkala seperti menukar penapis udara memang bagus untuk menjaga kenderaan anda. Tapi jangan berharap dengan menukar penapis udara korang boleh menjimatkan penggunaan petrol. Kerana kajian penapis udara kenderaan yG tersumbat langsung tidak memberi kesan kepada penggunaan petrol. Tapi sistem pengudaraan enjin akan kotor la.

6. Tidak mematikan enjin
Membiarkan enjin kereta idle semata-mata dengan alasan ianya hanya sementara langsung tidak membantu penjimatan petrol malah menggunakan dengan banyak lagi petrol korang. Lagi pun kenderaan masa kini kebanyakan nya berteknologi fuel-injection dan ianya langsung tidak menggunakan petrol yG banyak untuk menghidupkan enjin kenderaan korang.

kereta yG paling jimat petrol
Ada bersepah lagi tips yG korang rasakan membantu untuk menjimatkan petrol tapi Gengkey merasakan ianya tak logik akal bila di fikirkan. Tips terbaek untuk menjimatkan penggunaan petrol ialah sentiasa cucuk angin (tailgating) kereta depan ketika memandu/menunggang..haha. Dah kalau nak jimat petrol tu tak perlu lah sibuk-sibuk nak ubah suai kenderaan korang tu. Tukar muffler la, enjin turbo la, nitrous la, blablabla. Tukar chamber la, block racing la, karburator korek la, blablabla. Lepas tu nak jimat minyak..memang harapan tinggal harapan jela. Nak prestasi terbaek kena korban petrol la. You'll have to lose something to gain something. Penjimatan petrol yG terbaek sudah semesti nya cara pemanduan yG tenang dan senantiasa mematuhi peraturan jalan raya..peace.

4 Responses to “Tips Jimat Minyak yG Dirasakan Berguna”

aQi + GenGkey said...

-->bro PutraRocker
kalo konpius tak usah fikir..
bwk je cam biase..:D

aQi + GenGkey said...

-->cik ubi
same-same..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...